pondělí 28. května 2012

Kmínový chléb s pivem






Pivní chléb, který je bez kynutí skvěle podtrhne pomazánka z romadůru, tvarohu a cibulky a sladké papriky s kmínem. A nesmí chybět pivo.

Ingredience:
500 g hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
1 až 1 a půl lžičky soli
1 lžička sody
60 g másla
4 lžičky celého kmínu
2 vejce
180 ml podmáslí
180 ml piva

Příprava
1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a sodu. Do směsi nastrouhejte máslo a vmíchejte kmín.
2. V jiné míse promíchejte vejce, podmáslí a většinu piva a pak přidejte k moučné směsi. Lžící poté vymíchejte řidší těsto, podle potřeby přilijte pivo.
3. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a jemně zpracovávejte asi 10 minut. Pak z něj vytvarujte oválný bochník tak, aby se vešel na plech. Na povrchu bochník párkrát našikmo přejeďte zubatým nožem.
4. Pečte 75 minut uprostřed trouby na 180 stupňů. Nechte vychladnout na mřížce.

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 75 minut
Obtížnost: mírně pokročilý



Žádné komentáře:

Okomentovat